Az ausztrál, noongar-yamatji felmenőkkel bíró Blurton-t fiatalt korában apja angol származása miatt az őslakos közösség, bennszülött anyja miatt a többségi ausztrál társadalom sem fogadta be. A saját bőrén tapasztalt elutasítás hatására szociális munkásként kezdett dolgozni, hogy traumát elszenvedő, hajléktalan őslakos fiataloknak segítsen. Tevékenységéről rendszeresen beszámolt a közösségi médiában, amivel rengeteg követőre tett szert. Hazájában ő lett az első őslakos és nyíltan biszexuális ember, aki részt vett a The Bachelorette társkereső reality-ben.

A kép nagyobb felbontásban letölthető innen!

Az ENSZ őslakos népekkel foglalkozó munkacsoportja 1982-ben ezen a napon ült össze először. 1993-ban hirdették meg a világ őslakos népeinek évtizedét és a bennszülött népek nemzetközi napját. Azonban 25 év előkészítő munka kellett ahhoz, hogy 2007-ben nyilatkozatot is elfogadjon az ENSZ közgyűlése az őslakos népek jogairól és azok védelméről.

Ma 90 országban 370 millió őslakost tartanak nyilván. Nagyobb részük olyan őslakos gyökerű ember, aki saját hazájában elnyomásban, szegénységben, kvázi szegregálva, másodrangú állampolgárként él. Kisebb részüket teszik ki a ma is teljes vagy részleges elszigeteltségben, érintetlen, de zsugorodó természeti helyen élő őslakos törzsek.