Mayra Rio de Janeiro egyik legszegényebb negyedében nőtt fel fel. 11 éves korára a favelának hívott nyomornegyedekben annyira elharapózott az erőszak, hogy mindenfelé katonai ellenőrzőpontokat állítottak fel. Orvosok, tanárok szorultak ki a favelákból, a diákok nem tudtak iskolába járni. Mayra 15 évesen szervezte az első erőszak ellenes menetét, aminek egyik fontos eredménye beszédes: bűnözők és rendőrök az iskolába, munkába járás idejére felfüggesztették a tűzpárbajokat. Ma is szülőhelyén lakik, ahol azon dolgozik, hogy jobb hely legyen az ott élők számára.

A kép nagy felbontásban letölthető innen!

Október 17-ét 1992-ben nyilvánította a szegénység elleni küzdelem világnapjának az ENSZ közgyűlése. Ennek nem pusztán szimbolikus célja volt, a tagállamok tényleges szegénység-felszámoló programokat indítottak, és részben a globalizáció hatására emelkedett az életszínvonal a világban. Előidézve ezzel számos más problémát.

A szegénység elleni küzdelemben a világ fejlődésével együtt nagy eredményeket értek ez az országok, 2020-ig világszerte csökkent a létminimum alatt, extrém szegénységben élők száma. Tavaly óta azonban több évtized után újra nő az extrém szegénységben élők száma. Főként a koronavírus-járvány, a háborúk és a globális felmelegedés miatt, hiszen ezek következményei elsősorban a szegényeket sújtják.